Alf Engström

Känsla och samspel med lyssnarna

Ett möte och en intervju med sagoberätterskan Elsa Olenius 1970 var den tändande gnistan som fick mig att bli intresserad av sagor, berättande och att arbeta som barnbibliotekarie. Det har jag fått förmånen att ägna mig åt i snart 25 år i Upplands Väsby. På biblioteket och på några låg- och mellanstadieskolor, där jag följer samtliga klasser och barn från skolår 1 till 5, och berättar cirka 40 sagor och myter för dem.

Min repertoar består av svenska och ryska folksagor, H C Andersen och Grimm, nordisk och grekisk mytologi, spökhistorier och svensk folktro, Muminvärlden, Romeo och Julia, Tusen och en natt, Kalevala och mycket mera. Och jag tycker fortfarande efter 25 år och en massa berättartillfällen att det är lika magiskt och fantastiskt att få berätta och levandegöra de här gamla historierna för dagens barn och vuxna. Och att lyssna när andra berättar.

Jag är en dramatisk berättare, som tycker om att lyfta fram starka känslor i historierna – när berättelsen så tillåter. Kontakt och kommunikation med lyssnarna är viktigt för mig. 150 – 200 berättarframträdanden blir det per år – för barn, gymnasister och vuxna, pensionärer, senil dementa, förståndshandikappade barn och vuxna, lärare och förskollärare, på bibliotek och företag, privata fester, större och mindre grupper.

Runt om i Sverige har jag även hållit föreläsningar om folksagor och muntligt berättande i grundskolan, samt pröva på – kurser i berättande. Under H C Andersenåret har det även blivit några studiedagar kring den store danske sagodiktaren, hans liv och sagor.

Som berättare har jag framträtt bl a på Fabulafestivalen, Berättarnas Torg och Ljungby berättarfestival. 1998 fick jag Mickelpriset – det svenska berättarpriset.

Kontakta mig på telefon 08/ 653 54 76 eller skriv till Alf Engström, Pipersgatan 4, 112 24 Stockholm