2008 års festival gick av stapeln den 19-21 september i ABF-huset, Stockholm.

Tre intensiva dagar med berättare ifrån Norden, England, Kanada, Palestina, Israel, Kenya, Gambia. Och Ung berättarscen. Se vidare Fabulas hemsida HÄR

Det första Nordiska berättarslamsmästerskapet avgjordes den 20/9, numer ett historiskt datum!

Pelle Olsson lyckades i hård konkurrens vinna det första. Ett svenskt tremannalandslag ställdes mot ett norskt och ett danskt. I första omgången fick den danske berättaren Kasper Sörensen de högsta domarpoängen för sin originella version av Röd-luvan och vargen. Tvåa kom persiske berättaren Amir Mirzai, bosatt i Norge, med en absurd berättelse om en alltför hög mur runt ett hus så att inbrottstjuvarna bröt benen när de hoppade ner. Pelle Olsson kom trea med sin historia från en pizzeria i Skellefteå och en kirurg som arbetade dygnet runt.

Nordisk mästare i Berättarslam 2008
Det fjärde högsta domarpoängen, vilket inte räckte till final, fick Britt-Inger Nilsson, kantor och berättare från Sollerön i Dalarna. Hennes bidrag handlade om att lifta med ett gäng raggare från Älvdalen till Röros i Norge. Den tredje svenske deltagaren, Anders Sandkvist, kom sexa med mer lågmäld historia om midsommarfirande i Hälsingland under det svunna 60-talet. Sveriges lag blev därmed två i landskampen, som också ingick i tävlingen, efter segrande Danmark, men före Norge.

Sedan gällde det finalen då den nordiske mästaren skulle koras. Minst 150 personer i publiken väntade andlöst på de avgörande berättelserna. Lotten föll så att Kasper Sörensen började. Han satsade på interaktion med publiken som fick ställa sig upp massera varandras axlar, varpå han berättade en historia om en hotfull granne som bjöd in honom till en fest – för två personer visade det sig. Amir Mirzai bjöd på en om en sadistisk lärare som beskyllde Amir för att ha fjärtat i klassrummet när det var läraren själv som gjorde det. Händelsen kom att få betydelse för hela Amirs framtid. Han fick något högre poäng än Kasper. Pelle Olsson avslutade finalomgången med en sanslöst grym historia om barnuppfostran – som alla skrattade åt. Domarna belönade honom med finalomgångens högsta poäng. Därmed var den nordiska mästaren utsedd.