Årets sista Berättarkväll på Under Kastanjen

Fullt hus på Under Kastanjen när Marianne drar igång kvällen!

Pelle Olsson tackar alla berättare och deltagare, och rapporterar från årets sista berättarkväll 6 december, som blev en nyutänding efter höstens sjunkande publiksiffror. Sju berättare var på gott fabuleringshumör. Det började och slutade med Visby, från Selma Lagerlöf till pinsamheter på Gotlandsbåten. Däremellan om matlagningskonsten, samtal på bussar, egenkomponerade sjukdomar, babianer i Zambia och en massa jultomtar.

Det blev ett gott slut på 2017 när vi lyssnade på berättelser för barn och vuxna

Vi har bildat en arbetsgrupp inom BNÖ för att diskutera den muntliga berättarkonsten bland barn, och vi har fångat några av deltagarnas egna evenemang på Hjorthagens -, respektive Bagarmossens kulturhus. Gruppen består av Verena Haller, Ronit Koerner, Karin Sohlgren och Karin Hultenheim

Jul- och Chanukkaberättelser

Ronit och Verena med tre små lyssnare

Sagostämmarna, Verena Haller och Ronit Koerner, gjorde en sammanhållen berättarföreställning för barn och vuxna på FolkKulturCentrum i Hjorthagens Medborgarhus 9 december.

Det blev en stämningsfull stund inför julen för alla åldrar.

Några barn satte sig på golvet, och levde med i berättelserna, när Verena och Ronit bjöd in oss alla i sin förtrollande värld. De började med enkla, harmoniska sagor för de minsta barnen och slutade med spännande äventyr för de lite äldre, och oss vuxna. Och vi alla lyssnade, och lyssnade, och det var jul!

Myten om Mamy Wata

Karin S med deltagare

Det blev en totalupplevelse för barn när Karin Sohlgren berättade myten om Mamy Wata på Afrikulturs dag i Bagarmossens kulturhus lördagen 25 november.

Karin berättade, och barnen både lyssnade, och lekte myten när de klädde ut sig till berättelsens gestalter, och spelade med i händelserna. Och de pysslade, klippte, klistrade, målade och visade stolt upp sina skapelser av berättelsens gestalter.

Mamy Wata-myten spreds med slaveriet till Karibien och Brasilien. Sjöjungfrur och havsväsen finns överallt där det finns vatten!

Berättelser från hela världen

Berättargruppen Caradonna överraskade med nya grepp på sina ”Berättelser från hela världen” när de berättade på Fanfaren Kultur Farsta 30 november. Karin Hultenheim inledde med berättelsernas vandringar mellan länder och världsdelar.

Cirka 25 personer lyssnade på Su Ye, Jun Wu, Claire Bleloch, Majd Salah Mahdi, och deltog ivrigt i diskussionen efteråt – om favoritberättelser, filosofi, andra världsdelars berättelser och poesi, och om närheten och känslan i Caradonnas berättande.

 

Det blir en gott nytt 2018 med nya spännande berättelser under våren

Redan första januari publicerade Sveriges Radio P4, Min Story – Storydox, med Anders Holmberg och hans berättelse om att söka kärleken på nätet.

I april vann Anders Stockholmsmästerskapen i Berättarslam, och i oktober SM i Berättarslam.

Här kan du lyssna på Anders i Storydox: http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=5085&artikel=6725293#

Vi ses på årets första Berättarkväll på Under Kastanjen

Vi vet inte i förväg vilka som kommer för att berätta, och inte vilka som kommer för att lyssna. Men vi vet att berättelserna förändras med lyssnarna, att ingen berättarkväll är den andra lik. Kommer din favoritberättare, kommer berättaren du inte har hört förut? Kommer du och lyssnar, kommer du och berättar?

Kom med och skapa den magiska berättarstämningen tillsammans!

Marina Granlund berättar på Under Kastanjen

Skriv in vårens berättarkvällar i almanackan så du inte missar dem.

Vi har bara fem kvällar mellan 19.00  och 21.30!

Du som är medlem går in gratis. Du som inte är medlem betalar 45 kr.

 

  • Onsdag 17/1
  • Tisdag 13/2
  • Tisdag 13/3
  • Måndag 16/4
  • Onsdag 16/5

Arbetsgruppen för berättarkvällarna är: Bo Almén, Marianne Engström, Olle Johansson och Pelle Olsson. Läs mer om kvällarna:

Välkommen till föreningens årsmöte!

Missa inte heller vårt årsmöte söndag 25 februari klockan 15.00 – 17.00. Vi kommer att vara på Mäster Olofsgården i Gamla Stan, och har valt att vara i Salongen, för att den går att nå från gatan. Som överallt på Mäster Olof finns tyvärr några trappsteg från gatan till entrén. Men låt inte de hindra dig från att komma om du har svårt att gå i trappor, vi hjälper dig de gärna de stegen. Kontakta någon i styrelsen, så vi vet när du kommer och när vi ska möta upp dig!

 

När vi har gått igenom de traditionella årsmöteshandlignarna har vi en stund tillsammans för att diskutera det vi redan gör i föreningen, och det vi vill göra framöver.

Årsmöteshandlingarna publicerar vi allteftersom på föreningens hemsida: http://berattarnat-ost.se/

Världsberättardagen och Kulturnatten

Föreningen kommer att

  • fira Världsbrättardagen söndag 18 mars (hur och var meddelas senare)
  • delta i Kulturnatt Stockholm lördag 21 april klockan 18.00 -24.00, på Teater Improvisation & Company, Hagagatan 48, Stockholm.
Berättare på Världsberättardagen 2017

Så minns vi förra årets Världsberättardag – Foto av Olle Johansson, Jörgen Bodner och Johan Theodorsson

 

 

 

 

 

 

 

Allteftersom kommer du att kunna läsa om evenemangen på vår hemsida: http://berattarnat-ost.se/

Här kan du läsa vad som hände förre året under

Till den som inte vet att man kan få nyhetsbreven

Visst är det så att vi alla då och då berättar om BNÖ för någon som inte känner till att föreningen finns, och som inte känner till att man kan få föreningens nyhetsbrev, oavsett om man är medlem eller inte.

Du som känner till någon som skulle vilja läsa breven, tipsa personen om att gå in på föreningens hemsida, klicka på rubriken ”Nyhetsbrev” och fylla i namn och mejladress: http://berattarnat-ost.se/  Eller mejla ditt nyhetsbrev vidare till personen, som kan gå till vår webb och prenumerera på nyhetsbrevet.

Man kan också följa oss på sociala media. Om du gör det, dela gärna med dig av nyheterna i ditt eget nyhetsflöde så vi får flera berättare och lyssnare på våra evenemang!

Sprid nyhetsbreven så mycket du kan! Mejla det här brevet vidare till vänner, bekanta, släktingar, grannar, arbetskamrater, arbetsplatser, skolor, företag, föreningar, offentliga – och privata organisationer, med flera! 

Till den som inte vet att man kan bli medlem 

Du som känner till någon som skulle vilja bli medlem, tipsa personen om att gå in på föreningens hemsida, klicka på rubriken ”Bli medlem” och följa det som står där: http://berattarnat-ost.se/  Alla som blir medlemmar får nyhetsbreven automatiskt, och har nu ett helt, spännande berättarår med BNÖ framför sig!

Du kan också mejla det här nyhetsbrevet till personen, som kan sätta in 225 kr på föreningens plusgiro 11 08 32-3, skriva sitt namn på inbetalningen, och sända ett mejl till:

 

Hör av dig!

Är det något du vill diskutera med föreningens styrelse, en ny idé eller något du vill ändra på, tveka inte att gå in på hemsidan: http://berattarnat-ost.se/  och klicka på ”Kontakta oss”, där ser du våra kontaktuppgifter.

Med hälsningar

Karin Hultenheim
Ordförande