torglogo2014

För tolfte året i rad går Berättarnas Torg av stapeln. Varje kväll kl 19:30 –20:45, 23-29 juni berättar vi under kastanjen på Brända Tomten i Gamla Stan (hörnet Själagårdsgatan – Kindstugatan). Det är Sveriges främsta berättare som under en vecka fyller kvällarna i Gamla Stan med berättelser, fritt inträde och alla är välkomna. Berättande är en konstform på frammarsch och så mycket närmare ursprunget kan man inte komma; bra berättare på Stockholms vackraste lilla torg i sommarkvällen.

Läs allt om arrangemanget här.

Rapport från FEST i Västerbotten 8-12 juni

Fest-2014a

Som få berättarvänner nog kunnat undgå notera har FEST (Federation of European Storytellers) haft sin 7:e årliga konferens i Västerbotten  8-12 juni.  Start i Skellefteå, drog vidare mot Koppsele – Malå och landade sedan i Umeå.

4 späckade dygn med ett 70-tal deltagare från många europeiska länder.
Sverige var väl representerade med ett 20-tal värdpersoner. Även BNÖ, vi var minst 5!

Några av de starkaste intrycken för undertecknad var:

Hur väl integrerat samarbetet verkar fungera i Västerbotten, med Berättarföreningar, Västerbottensteatern, museer, politiker på flera plan – landsting och kommuner + andra intressen som folk inom turism och näringsliv. Alla verkar ha ett engagemang och tilltro till idén om Västerbotten som Sveriges Berättarlän.  (Andra kan nog känna sig utmanade av detta, men idéer i denna riktning  har funnits i  10 år och mycket har åstadkommits i en tilltalande blandning av kaxig ödmjukhet.)

En mängd spännade föreläsningar och workshops.

FESTs årsmöte där Rose-Marie Lindfors klev av från sin styrelsepost och ersattes av BNÖs  Marina Granlund!

Ett besök på ett sameviste under återuppbyggnad, Koppsele!-där vi fick delta i olika workshops, som handlade om jojkning, schamanism, renskötsel, hantverks och byggnadstraditioner.

Matupplevelser,  berättelser och musik ifrån många håll. Plus förstås nya bekantskaper och nätverkande som ger mersmak. Nästa sommar blir Grekland värdland – vem vill inte åka dit?  undrar Jörgen Bodner.

Intresserade hänvisas vidare till länken:  Om FEST2014  och Fests program för konferensen.

 Koppsele2

Vår värd i centrum på bild från Koppsele: Jörgen Stenberg

Vad mer är på gång?

  • 20-25 juli är det dags för Nordiskt fortellerseminar i Eslöv. Läs mer.
  • 6 sep är det en gränsöverskridande berättarkväll på Teater Pero: ”Va, är detta berättande?”- En muntlig VadDuVillKväll. Läs mer.
  • 28 sep är det SM i Berättarslam i Alingsås.
  • Kafé Klavér och Berättarkvällarna på Stadsmuseet fortsätter.
  • I november är det dags för andra upplagan av ”Novemberglöd”- en inspirationshelg om muntligt berättande på af Chapman. Läs om förra året som var en stor succé och som innebar flera nya berättare på våra evenemang. Läs mer.

Till slut: Alla medlemmar och vänner  önskas en varm och givande sommar!