Vad har just hänt och vad kommer härnäst?

Berättande för och med gymnasieungdomar.

Johan Theodorsson och Jörgen Bodner har under några veckor lett undervisning i muntligt berättande för teaterelever på St Eriks gymnasium. Mycket spännande att få möta och arbeta med högenergiska ungdomar som visat mycket hög närvaro i både fysisk och ”själslig” bemärkelse. Mycket engagemang, de har bjudit på sig själva och sina funderingar om livet. BNÖ ordnar därför – för att hylla ungdomarna och samarbetet – en extra Kafé Klavér kväll enligt följande:

tn_P1030891

Välkomna till Kafé Klavér måndagen den 30 maj kl 19.00.

Här kommer elever från första årets teaterlinje på St. Eriks gymnasium framföra egna berättelser om reseminnen, andra starka speciella upplevelser eller personer som betytt mycket för dem. Dessa kommer att framföras efter ett intensivt och flitigt arbete, teoretiskt och praktiskt, i ett undervisningsblock gällande muntligt berättande under ledning av svensklärare, teaterlärare samt 2 externa ”experter” ifrån Berättarnätet Öst.

Det kommer att bli en kväll med många korta framföranden med garanterat bred variation av historier och gestaltning.

Kafé Klavér ligger på Söder, ett stenkast ifrån Skanstull på adressen Rutger Fuchsgatan 5. Fri entré. Man kan med fördel äta middag, fika eller förfriska sig innan eller i pauser på detta trevliga matkafé med rättigheter.

Antalet platser är begränsade så var gärna ute i god tid. Vi förväntar oss god tillströmning av publik, är ni nära anhörig får ni företräde till den avdelning där era hjältar uppträder. Vi kommer att dela upp kvällen i åtminstone två avdelningar och publicerar på BNÖs hemsida (Se internetadressen nedan) ungefär när de enskilda eleverna kommer att berätta.  Se länken nedan om ni vill se affisch!

Bästa hälsningar, Jörgen Bodner och Johan Theodorsson – Berättarnätet Öst  www.berattarnat-ost.se

Kurs

Nyss, förra helgen, höll Jörgen och Marina ( ifrån styrelsen ) helgkurs i ABF-huset Sveavägen. Aviserat var från början att den skulle ledas av Pelle Olsson och Johan Theodorsson, men då båda dessa fått förhinder ändrades planerna. Det var in i det sista osäkert om vi skulle kunna genomföra någon kurs då det svajade till rätt ordentligt, både med osäkra och vilsegångna anmälningar och avbokningar. Men vi är stolta att meddela att det blev en kurs och dessutom en lyckad sådan. 5 deltagare och 2 kursledare till det ytterligt underdimensionerade priset av 200 skr! Exklusivt!

ABF kurs vt-16
På bilden: Adam Speicher i berättartagen

Anledningen till det låga priset på kursen är att föreningen har hyfsat god ekonomi, vi ser genomförda kurser som en god investering i verksamheten samt aviserar att det kommer mer kurs redan i höst. Då under ledning av Johan och Pelle. Så håll ögon öppna! Se mer om kursinnehåll på hemsidan.

Kafé Klavér

Tisdagen den 24:e hade vi säsongens sista reguljära berättarkafé på Kafé Klavér. Nya ansikten bland besökande. Nöjd publik och tacka för det då det bjöds på högklassigt och varierande berättande. Innan hölls styrelsemöte och om ni har intresse vad vi avhandlar så följ gärna protokollen, finns under fliken föreningen på hemsidan.1maj16

Här Pelles rapport:
Vilken avslutning på Klavér-berättarsäsongen! Tolv inspirerade berättare och 43 i publiken. Vi bjöds på en omöjlig blandning av varulvar, mobiltelefoner, första fyllan, backventiler, minnen av mamma och en sol-och-vårare vid namn Roland Gustavsson. För att inte tala om den mobbade Inge Vidare och en lyckosam satsning på Solvalla.2maj16

 

 

 

Alf Engström: Varulven
Karin Fabréus: Hjälpa pensionären Emil
Kerttu Jokela: Mobilfasta
Jörgen Bodner: Första fyllan
Karin Hultenheim: Duvorna och fågelfångaren
Bosse Almén: Jenny Nelson
Birgitta Edberg: Backventilen i blandare
Johan Theodorsson: Jag är min mamma
Bengt Bergkvist: Lagen om statistisk jämlikhet
Monica Zak: Roland Gustavsson
Marina Granlund: Tungans kött
Pelle Olsson: Inge Vidare

3maj16

 

 

Kamratstöd för medlemmar
Har du funderingar kring ditt eget och andras muntliga berättande?
Om du har funderingar om hur vi kan stötta varandras berättande, kontakta mig, så träffas vi, och lägger upp hur vi skulle kunna göra det – när det gäller allt från berättelsernas innehåll, till uppbyggnad och framförande.

Du behöver inte binda dig för att delta över tid. Men det vore värdefullt om du kan delta i en diskussion om hur kamratstödet skulle kunna se ut. Nya som erfarna berättare är lika välkomna. Kanske hinner vi träffas en gång under försommaren. Om inte, hör i alla fall av dig, så träffas vi till hösten.
Kontakta mig gärna innan 6 juni!

Karin-fotograf-Ulf-GustavssKarin Hultenheim från BNÖs styrelse k.a.b.hultenheim@telia.com   070-345 01 64

 

Berättarnas Torg      27 juni – 3 juli, Brända tomten, Gamla stan, kl 19.30

Så här ser kvällsordningen ut för berättandet i Gamla stan efter midsommar. Missa det inte! Eller se gärna hemsidan. HÄR!

BT smal

27 juni Magiska möten
Johan Theodorsson, Sara Arámbula, Helén Dejke

28 juni Då blev det spännande
Marianne Engström, Bosse Almén, Sara Arámbula

29 juni Sanning och dårskap
Pelle Olsson, Marina Granlund, Henrik Hallgren

30 juni Skenet bedrar
Bosse Almén, Kerstin Reinholdsson, Håkan Jäder

1 juli Den mörka sidan av en solig dag
Johan Theodorsson, Mikael Thomasson, Harleen Kalkat

2 juli Förskräckliga resor
Pelle Olsson, Mikael Thomasson, KG Malm

3 juli Det var som själva fan!
KG Malm, Marianne Engström, Jörgen Bodner

Det var allt för denna gång. Vi önskar alla medlemmar och intresserade god sommar och återseende snart eller i höst!