En inspirationshelg om muntligt berättande 15-16/11 PÅ AF CHAPMAN

Novemberglod

Fyra erfarna kursledare från Berättarnätet Öst, med varsin infallsvinkel i förhållande till berättarkonsten, välkomnar dig till en spännande helgkurs. Det är andra året kursen hålls och det blir föreläsningar, praktiska övningar med konstruktiva råd och tips och en gemensam berättarkväll där alla deltagare får chansen att framträda. Allt detta i en unik miljö där vi ska inspirera varandra till att bli mer underhållande som talare, säkrare att stå på scenen och bättre berättare. Kursen passar såväl nybörjare som erfarna berättare.

Max 20 deltagare. Vissa övningar sker i mindre grupper.

af chapman

  • Plats: Ombord på segelfartyget Af Chapman, Skeppsholmen, Stockholm
  • Tid: 15-16 november 2014
  • Kursledare: Marina Granlund, Pelle Olsson, Jörgen Bodner och Johan Theodorsson
  • Kostnad: 2000 kr för icke medlemmar i Berättarnätet Öst. Medlemmar 1650 kr. Summan inkluderar två dagars kurs, två luncher och en kvällsmåltid och fyra fika med kaffe/te plus tilltugg.

Program

• Lördag •
9.00- 9.15 Introduktion och presentation av kursen

9.15 – 12.30 Berättaren lyssnar med stora öron! | Marina Granlund
Marina FBHur kan jag skapa egna ordbilder? Hur kan jag minnas mina berättelser? Hur kan jag träna mitt Inre och yttre lyssnande för att skapa en god kommunikation. Genom praktiska övningar ges du möjlighet att fördjupa dig i berättarkonsten utifrån din egen nivå. Du kommer att ha minst en saga/berättelse med dig hem.

Marina Granlund är Skådespelerska, berättare & coach. driver företaget Sagoringen, story, event & education. Ingår även i ALBA:s Berättande för fred och försoning.

12.30- 13.30 Lunch

13.30 – 17.00  Kreativt berättande | Johan Theodorsson
Johan FBFör att vara kreativ när du berättar måste du strukturera ditt berättande. Vi tittar på berättarens olika roller, berättarstruktur, den röda tråden och berättartips. Målet är att du ska lyckas uppnå tre viktiga saker med ditt berättande – spänning, känslor och enkelhet.

Johan Theodorsson är scenberättare och dramapedagog. Uppträder med egna berättarföreställningar och utbildar om hur man använder berättande i skolan.

19.00 -22.00 Middag och samkväm med deltagarnas egna berättelser.

• Söndag •

9.00 – 12.30 Konsten att framträda inför en publik | Jörgen Bodner
JBzTeori: Inställning till publik, situation och nerver. Dynamik  och entusiasm. Karisma-myten.
Sändar-/ mottagarorientering.
Balans.  För-beredelse och närvaro.
Praktik:  Öppning och avslut. Dialog.
Överenskommelser.  Kropp och röst.

Jörgen Bodner är berättare, skådespelare, regissör och talartränare. Föreläser och håller workshops i presentationsteknik.

12.30 -13.30 Lunch

13.30 – 17.00 Konsten att fabulera och berätta skrönor | Pelle Olsson
Pelle FBHär lär vi oss använda fantasi och överdrifter för att utveckla vårt berättande. Det viktiga är inte att lura lyssnarna att verkligen tro på det otroliga. Konsten är att dra in åhörarna i berättelsen utan de bekymrar sig om det är sant eller inte.

Pelle Olsson är berättare och författare. Nordisk och svensk mästare i Berättarslam. Specialintresse är livshistorier, skrönor och porträtt ur världshistorien.

Övrigt

  • Anmälan: Skicka e-post eller vanlig post till Pelle Olsson, Bruksgatan 6, 360 72 Klavreström,  pelle.olsson52@gmail.com, Ange namn, e-post och telefon. Anmälningsavgiften 500 kr ska vara inbetalad senast 17 oktober till BNÖs plusgiro 11 08 32 – 3. Inbetalningsdatum gäller som turordning om kursen blir fullbokad. Resterande belopp 1500 kr (1150 kr för BNÖ-medlemmar) betalas senast 10 november.
  • Frågor: 076-212 67 89 eller 073-203 81 59
  • Avbokning: Den som lämnar återbud senare än 1 november får inte tillbaka anmälningsavgiften
  • Arrangör: Berättarnätet Öst • www.berattarnat-ost.se • Medlemskap kostar 225 kr/år och betalas in på plusgiro 11 08 32 – 3

 RAPPORT FRÅN NOVEMBERGLÖDSKURS NR 2 – 2014

chapman1
Fattas på bilden: Johan Theodorsson och Jörgen Bodner…

Så har vi haft Novemberglöds-kurs eller Workshop för andra gången. Och vi fortsätter lära oss, massor! Det var 14 deltagare i år. Inte särskilt fördelaktigt ekonomiskt för kursledare, men betydligt bättre ur flera andra synvinklar. Vi har blivit ännu bättre på att växla mellan teori och praktik. Folk får pröva mer. Det verkar som om deltagarna fick ut ännu mer i år än förra gången. Vi fick synpunkter på att läget och lokalerna är fantastiska, men också att det finns brister.  Lite instängt under däck osv. Luften i lokalen var dock bättre denna gång, för att vi var färre och för att vi lärt oss att ha öppen dörr…

Ch-2
Identifieras på bilden  kan Olle Johansson.

Stämningen var fantastisk i år också, deltagarna vittnade om att de kände sig väl omhändertagna och att klimatet var tillåtande  vilket gjorde att de vågade utmana sina gränser. Vi som ledde var tröttkörda men euforiska över all kreativitet som vi fick se blomma ut.

Ch-4

Så, återstår att se om detta leder till att fortsättning följer. Det kan tyckas att kursavgiften är avsevärd ( 2000:-  Som någon sa när vi informerade om kursen uppe i Tierp för några veckor sedan; det är inte dyrt men det är mycket pengar. ) Flera denna gång uttryckte dock att de  tyckte att de fick otroligt mycket tillbaka för sin insatsen av tid och pengar. 4 duktiga och olika lärare, bra intensitet och koncentration. Vi tror att kursen bidrar till att stärka intresset BNÖs verksamhet och möjligheter för oss att göra skillnad. Värdet är väl omvittnat, se gärna deltagarnas utvärdering genom att klicka HÄR.

Ch-3