Alf Engström

Alf Engström

Känsla och samspel med lyssnarna

Ett möte och en intervju med sagoberätterskan Elsa Olenius 1970 var den tändande gnistan som fick mig att bli intresserad av sagor, berättande och att arbeta som barnbibliotekarie. Det fick jag förmånen att ägna mig åt i 28 år i Upplands Väsby från 1982. På biblioteket och på några låg- och mellanstadieskolor, där jag följde samtliga klasser och barn från skolår 1 till 5, och berättade cirka 40 sagor och myter för dem.

Min repertoar består av svenska och ryska folksagor, H C Andersen och Grimm, nordisk och grekisk mytologi, spökhistorier och svensk folktro, Muminvärlden, Romeo och Julia, Tusen och en natt, Kalevala och mycket mera – totalt cirka 60 berättelser. Och fortfarande efter cirka 35 år och några tusen berättartillfällen så tycker jag att det är lika magiskt och fantastiskt att få berätta och levandegöra de här gamla historierna för dagens barn och vuxna. Och att lyssna när andra berättar.

Jag är en dramatisk berättare, som tycker om att lyfta fram starka känslor i historierna – när berättelsen så tillåter. Kontakt och kommunikation med lyssnarna är viktigt för mig. Cirka 50 berättarframträdanden blir det per år – numera oftast för vuxna och pensionärsgrupper, på äldre- och demensboenden, för vuxna förståndshandikappade. Men jag berättar även för barn, på bibliotek och förskolor, låg- och mellanstadiet och privata fester.

Runt om i Sverige har jag även hållit inspirationsföreläsningar om folksagor och muntligt berättande i förskola och skola, samt pröva på – kurser i berättande. Under H C Andersenåret blev det också några studiedagar kring den store danske sagodiktaren, hans liv och verk.

Som berättare har jag framträtt bl a på Fabulafestivalen, Berättarnas torg och Ljungby berättarfestival. 1998 fick jag Mickelpriset – det svenska berättarpriset – för att ”med ett stort personligt engagemang” ha ”spridit berättandets glädje till tusentals skolbarn.”

Kontakta mig på telefon 08/ 653 54 76 eller adress Alf Engström, Pipersgatan 4, 112 24 Stockholm.

alf.engstrom50@gmail.com

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *