Vi säger grattis till Henrik Bergkvist från Småland/Skåne, som vann publikens gunst och därmed blev 2024 års mästare i muntligt berättande.

Tävlingen avgjordes på Stockholms stadsmuseum den 5 oktober.

Det Svenska Mästerskapet i BerättarSlam, en lekfull tävling på blodigt allvar, anordnas årligen av Berättarnätet Öst. De tävlande har alla segrat i sina respektive regionfinaler runt om i landet. Salen var fullsatt och stämningen var på topp. De ur publiken som utgjorde domare fick en grannlaga uppgift att bita i. Skulle det vara 6.3 eller 6,4 i poäng för berättelsen? De fem domarna angav sina röster, den högsta och den lägsta poängen ströks och de tre övriga adderades vilket gav berättelsen dess totala poäng.

Innan själva tävlingen startade berättade Linda Kernell från Östergötland om den nya grannen – ett riktigt svin. Det var en så kallad kalibreringshistoria. Ordet kalibrering speglar att domarna ska få öva sig en gång innan tävlingen startar.

De tävlande var (från vänster):

  • Karin Ferry från Region norr
  • Anna Enbom från Sörmland
  • Karin Lundengård från Östergötland
  • Henrik Bergkvist från Småland/Skåne
  • Titti Wästberg från Berättarnätet Öst

Kalibreringsberättare var Linda Kernell från Östergötland

Vi fick höra berättelser om Sambo 2.0, Barnbarnet som tog över konserten, Tänk vad en mygga kan ställa till med, Radartunnelns räckvidd samt Henriks första berättelse som handlade om Resandets o-glädje.
Publiken jublade allt som oftast.

Domarnas beslut förde Karin L, Titti och Henrik till final. Där berättade Karin L om Drömmen om Torshälla, Titti om Nätvibrationer nära gränsen och Henrik om Mona som sa att ”mat på bordet måste man ju ha”. Snart stod det klart att Henrik tog hem den totala segern och därmed korades som årets svenska mästare i muntligt berättande.

Vi tackar samtliga deltagare, volontärer och MC´n Pelle Olsson för strålande förberedelser och genomförande. Särskilt tackar vi Anders Holmberg och Margareta Lindvall Rolfhamre som varit projektledare för hela evenemanget.

Arrangör var Berättarnätet Öst i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm.
Inspelningar av de flesta berättelserna kan du inom kort se här på vår YouTube-kanal:
BNÖ Berättarnätet Öst – Youtubekanal

Tävlingsledning var:
Master of Ceremonies – Pelle Olsson
Biträdande ceremonimästare – Anders Holmberg