7/10 Inger Holmberg blev svensk mästare i BerättarSlam

Inger Holmberg från Eskilstuna blev svensk mästare i BerättarSlam 2023.

Tävlingen avgjordes på Stockholms stadsmuseum den 7 oktober. Inger deltog med 2 berättelser. Den första som handlade om Kusen Lycko från Bali som bosatte sig i hennes tå. Den var så bra att den tog henne till final.

Det Svenska Mästerskapet i BerättarSlam, en lekfull tävling på blodigt allvar, anordnas av Berättarnätet Öst. Biljetterna sålde slut veckan innan. Stämningen var hög och de ur publiken som utgjorde domare fick en grannlaga uppgift att bita i. Skulle det vara 6.3 eller 6,4 i poäng för berättelsen? De fem domarna angav sina röster, den högsta och den lägsta poängen ströks och de tre övriga adderades vilket gav berättelsen dess totala poäng.

Innan själva tävlingen startade, berättade Johan Theodorsson om en saga om vem som blev kungen i skogen. Det var en så kallad kalibreringshistoria. Anledningen till ordet kalibrering är att domarna ska få öva sig en gång innan tävlingen startar. De tävlande hade alla vunnit en av de sex regionfinalerna.

Vi fick höra berättelser om att bli erbjuden en sittplats i tunnelbanan, om att ta tillbaka sin cykel från pizzerian, krigarkvinnan Blenda från Värend, prinsen som var en tupp, kusen från Bali och lösögonfransar i den unge mannens soppa.

Domarnas beslut gjorde att Inger, Meja och Annie gick till final. Där berättade Meja om katten med två språk, Annie om flicka med tur samt Inger om hur man i praktiken kastar ett getöga vilket ledde Inger till att bli 2023 år Svensk mästare i BerättarSlam.

Vi tackar samtliga deltagare och volontärer för strålande förberedelser och
genomförande. Särskilt tackar vi Anders Holmberg och Margareta Lindvall Rolfhamre som varit projektledare för hela evenemanget.

Arrangör var Berättarnätet-Öst i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm. Ett stort tack till Kulturrådet som bidragit med pengar.

Inspelningar av de flesta berättelserna kan du se här på vår YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/@bnoberattarnatetost2474

De tävlande tog emot diplom och priser för sitt deltagande.

De tävlande var (Från vänster)

  • Inger Holmberg från Södermanland
  • Annie Boström från Dalarna/Gästrikland
  • Meja Ohlson Rodrigues från Småland/Skåne
  • Gunilla Cullemark från Berättarnätet Öst
  • Karin Ferry från Region norr
  • Linda Kernell från Östergötland

Kalibreringsberättare var Johan Theodorsson från Berättarnätet ÖstMaster of Ceremonies – Anders Holmberg
Poängräknare – Pelle Olsson