Jag har den äran att ha blivit vald till ordförande för BNÖ. Tack tack. Jag lovar att göra ett fantastiskt jobb. (Skriver jag för att få er att läsa resten.)

 

Efter ett år som styrelsemedlem och efter att ha uppgivit både glädjetjut och ilskna vrål över hemsidan, (som nu äntligen är i gång och förhoppningsvis kommer att fungera som en ytterligare mötesplats och dokumentationsplattform) så ser jag detta förtroende som en utmaning och hoppas kunna bidra till att föreningen frodas.

Det finns att bygga på, tre starka kort, ryggraden som jag ser det: Berättarkvällarna på Café Agueli, Berättarnas Torg i Gamla Stan sommartid och så det spralliga Berättarslammet som man aldrig vet var man har men som växer som företeelse och nu håller på att spränga nationsgränser i sin iver att finna sin form.

En ny styrelse har vi, är åtta medlemmar nu i stället för sex som tidigare. Tänk dig att sitta ordförande i en församling av pratglada berättare och försöka driva möten effektivt, komma till konkreta resultat inom rimlig tid? Lycka till, säger jag. Till mig själv. Vi har haft två möten redan och har mycket att förverkliga. Närmast Berättarstaffett på Världsberättardagen den 20/3 som är startar kl 19:00 på Reflexen i Kärrtorp. Vi bjuder in ett 20-tal berättare. Och vart de tar vägen får man väl se… Kommer Nyhetsbrev…

Vidare planeras ungdomsverksamhet med PunktMedis, ledare ifrån oss Catarina Abelli, och Fabulafolk. 5 kurstillfällen under våren. (Vi får återkomma och berätta mer om detta.)

Den 10 Maj ska det bli vi ett regionalt BerättarSlam på ABFhuset Sveavägen är det meningen, en förövning till BS-SM som kommer att hållas i Ljungby i juni.

Vi har möte den 10/3 med Nordiska Muséet och diskuterar eventuella framtidsprojekt till höst/kommande vår, kanske en workshop för berättare där vi lär av varandra inom ännu oanade former under en helg?

Sedan Utsagt – som denna vingliga krönika fått kallas. Jaha, men hitta på ett bättre namn själv då! Göran Hemberg och undertecknad diskuterade i veckor, mer eller mindre handgripligt, kring namn och hade sammanlagt 73 olika förslag och av ren utmattning så stannade vi vid detta. Utsagt.

Idén är att erbjuda en plats för lite längre inlägg, påståenden, synpunkter… Ett ställe för betraktelse och reflekterande kommunikation. Skicka gärna förslag på personer som vi skall be yttra sig på stället. Äran (återigen) blir lön, nix kosing förstås…

Hemsidan erbjuder möjligheter. Jag, nämnde Hemberg och styrelsen, som sysslat med den, hoppas att det inte ska visat sig ha blivit vad som ibland kallas ”overkill”. Utan att möjlighet till diskussion tas i bruk, att det läses, kommenteras, läggs synpunkter, invändningar, förslag och att det blir många besök som leder till att vi träffas i förlängningen på riktigt, i verkliga livet. Där berättandet blir upplevelse, samvaro, glädje, förundran…

Slutligen hoppas jag att BNÖ ännu mer blir en mötesplats där man möts trots olika ambitioner. Och bakgrunder. En del vill berätta sagor. Andra myter. Somliga gillar att vrida och vända gammalt till nytt eller finner anledning att förundras över vår magiskt verkliga vardag. Någon är begagnad men en annan är ny eller hur det nu var Cornelis sjöng. Viktigt är, anser jag, att vi låter oss inspireras av varandra oavsett förutsättningar. Vi kan bara bli bättre som berättare med öppna sinnen!

Eder nytillträdde Jörgen Bodner.