Berättargruppen Memore berättar

Berättargruppen Memore

Memore: Eva, Gunilla, Olle och Karin

Under hösten 2016 startade Berättarnätet Öst en ny berättargrupp på initiativ av
styrelsemedlemmen Karin Hultenheim. Vi har mötts regelbundet och utvecklat vårt berättande tillsammans. Förhoppningen är att fler medlemmar bildar grupper och samverkar för att utveckla berättandet. Det finns inga specifika regler för hur en grupp ska jobba, men jag hoppas att kunna förmedla tips och idéer från vårt arbete i den här första gruppen. Här berättar jag mera om det som nu är Berättargruppen Memore.


Hur det började

Karin tog upp möjligheten att bilda en grupp på ett av föreningens berättarcaféer. Vi var några som blev intresserade och möttes på ett café för att prata ihop oss. Det första mötet blev mycket inspirerande och vi bestämde oss för att starta resan utan att vi visste hur båten skulle seglas eller vart vi var på väg. Att sitta ner och prata om berättande var inspirerande bara det!

Första mötet

Vi möttes på Lärgården vid Hammarbykanalen på söder, en skola för vårdpersonal där vi fick låna en lokal. Alla hade med utkast eller färdiga berättelser som vi berättade för varandra. Under skratt, diskussion och med ömsesidigt förtroende kritiserade vi varandras framföranden, föreslog förändringar och jobbade tillsammans för ett tryggare och säkrare berättande. Vi hittade snart ett sätt att jobba oavsett hur färdig berättelsen var. Alla kände att man kom framåt och att mötet var värdefullt.

Följande möten

Vi har fortsatt mötas en gång per månad, ett par timmar för varje möte ibland följt av gemensam middag. En vänskap har byggts upp i gruppen och vi är nu ett väl sammansvetsat gäng. Baserat på en diskussion om en krönika i en tidning har vi utvecklat en gemensam berättelse som inte skulle kunna ha tagits fram utan gruppen. Vi har alla deltagit i föreningens berättarkvällar och stöttat varandra, men också som lyssnare känt lite stolthet över att ha varit med om processen att se en ny berättelse födas, finslipas och sedan uppföras för en större grupp.
Vi har massor av idéer på gemensamma projekt och stor inspiration. Tack vare våra regelbundna möten kommer vi alla framåt och utvecklar oss som berättare. Vart resan går är oklart men vi har alla kul under färden!

 

Våra erfarenheter

Vi började med låg ambitionsnivå och hittade en gemensam väg framåt i stället för att börja med avancerade planer och högtravande projekt. Att mötas och berätta i en liten grupp är en bra början som ökar självförtroendet och bara det är ett stort steg fram.
I vår grupp låter vi diskussionerna flöda ganska ostrukturerat (men inte hela mötet), ur dom kommer plötsligt briljanta idéer som lysande små diamanter vi kan jobba vidare med i grupp eller enskilt. Vårt sätt att jobba kanske inte passar alla, men det passar oss väldigt bra.

Vill du vara med i en grupp?

Om du vill vara med i en grupp, hör av dig till Karin (se styrelsesidan), så svarar hon om det finns andra intresserade och hjälper till att bilda en grupp för er. Om det redan finns fler grupper, eller om ni är några som startar en grupp, hör av er, så vi kan utbyta erfarenheter mellan grupperna.

Lycka till!
Olle Johansson

Om Berättargruppen Memore
Memore bildades på initiativ av Karin Hultenheim och består, förutom Karin, av Gunilla Cullemark, Olle Johansson och Eva Kjell. Vi är ett tack skyldiga till Lärgården som gett oss tillgång till lokaler under höstens möten. Vi är nu ett sammansvetsat gäng med många planer för årets aktiviteter.

1 kommentar

  1. Jörgen Bodner

    Jag tycker att detta inlägg är ett suveränt typexempel på vad man önskar sig som ”drivande” i BNÖ. Engagemang och initiativ. Berättelse om berättande inom föreningen som kan entusiasmera andra att närma sig till deltagande. Toppen!

© 2024

Tema av Anders NorenUpp ↑