Hej!

Det händer mycket inom Berättarnätet Öst, men vi har tyvärr inte berättat allt i nyhetsbrev förrän nu. Det mesta finns att läsa på föreningens hemsida och facebooksida, men hoppas du hitttar mer här. Vi syns väl på berättarkvällen i veckan som kommer?

Årets berättarförening

Sedan mars har föreningen axlat titeln: ”Årets berättarförening”.

Berättarnätet Sverige väljer en av de föreningar som är anslutna till nätverket. Utnämningen grundar sig på verksamheterna under det föregående året, d.v.s. 2016. Priset tillkännagavs och delades ut i mars vid Berättarnätet Sveriges årsmöte i Simrishamn. Berättarnätet Öst firade priset under berättarkvällen i september, och alla jublade.

Ordförande Karin Hultenheim med diplomet

Motiveringen lyder:

Årets berättarförening har en härlig blandning av arbete med berättarkurser, föreställningar och museiberättande för både nybörjare och veteraner. Föreningen har under året haft ett intressant ungdomsarbete som lockat unga röster att delta i deras verksamhet. Föreningen har hållit sina berättarkvällar/berättarkaféer samt Berättarnas torg sommartid, vid gott liv genom åren och samtidigt vågat öppna upp för nya verksamheter. Det arbetet som gjorts med interkulturellt berättande är en viktig del av dagens berättande. Föreningen är genom sina entusiastiska medlemmar inspiratörer för hela landets berättarrörelse.

 

Världsberättardagen

Inför världsberättardagen hade vi en fantastisk berättar-eftermiddag 19 mars på Livrustkammaren. Temat var förvandling, och vi fick höra många berättelser som förvandlade både publiken, berättarna, och inte minst figurerna i berättelserna.

Ni som inte var där, läs mer http://berattarnat-ost.se/varldsberattardagen2017/

Kulturnatt Stockholm

I april bjöd BNÖ Stockholmana på en ”Helkväll i berättandes tecken” på Teater Pero med fullsatta salonger. Fyra program presenterades, Berättelser från hela välden, Stockholmsmästerskapen i Berättarslam, Sant eller falskt och Spöktimmen.

Ni som inte var där, läs mer http://berattarnat-ost.se/kulturnatt2017/

Berättarnas Torg

Vi minns hur det var på Berättarnas Torg i juli, sommarkvällar, en värld av berättare och berättelser, fantastiska lyssnare och publikrekord. Aldrig har så många kommit.

Arrangemanget går fortfarande att ta del av genom föreningens facebooksida https://www.facebook.com/berattarnatost/

Berättarkvällar på Under Kastanjen

Birgitta Edman berättar för publiken på undre kastanjen

Sedan länge har vi flyttat in i värmen och skenet av de levande ljusen, en trappa ner på Under Kastanjen. Under hösten har vi kunnat lyssna till de mest skiftande berättelser, och sedan ta del av Pelle Olssons rapporter.

  • 21 september var historierna starka och listiga eller vackra och gripande. Det började med en höna på Kuba och slutade under bordet på ett behandlingshem för stökiga ungdomar.
  • 17 oktober började med en vemodig älg och slutade med en populär gris. Däremellan berättades om resor, Sydamerika, Finland, Skottland för att inte tala om Noaks berömda båtfärd. Därtill om två kungar, Gud Fader och IFK Göteborg.
  • 8 november var Metoo-rörelsen tema i några historier. Andra handlade om provrörsbefruktning, fördelen med att vara snäll mot djur, och att inte göra affärer med liftare.

 

Stämningen var som vanligt i topp under kvällarna! Missa inte sista berättarkvällen för i år, 6 december klockan 19.00!

Och läs vidare om kvällarna på föreningens hemsida http://berattarnat-ost.se/

BNS medlemsmöte och SM i berättarslam i Karlskrona 6 oktober 

Jörgen Bodner från BNÖ rapporterar att mötet under dagen bland annat handlade om att BNS vill närma berättarrörelsen Sveriges Kulturskolor. Det planerades för att presentera vårt intresse av att komma in i Kulturskolan och sprida kunskap och färdigheter om Muntlig berättarkonst.

Meg Nörgård, ifrån Sagomuséet i Ljungby, berättade om deras verksamhet och om nomineringen till UNESCO för att företräda ett immateriellt världskulturarv.

SM i Berättarslam genomfördes för 13:e gången, och leddes av Jörgen Bodner från BNÖ och Anna Ljunquist från föreningen Ägir i Malmö.

Sex tävlande deltog:

  • Anders Holmberg som vann i Stockholm under kulturnatten i våras.
  • Jonas Persson som hör till BNÖ, men vann i Ljungby under festivalen i somras.
  • Karin Ferry ifrån Umeå.
  • Ann-Margret Tengblad från Norrköping.
  • Laurina Bergqvist från Skåne.
  • Michael Helgesson från Karlskrona.

Anders Holmberg från BNÖ segrade med god marginal med en historia om att krypa under bordet i samband med personalmöte. Grattis Anders!

Läs hela rapporten från medlemsmötet, på BNS hemsida http://www.berattarnatet.se/

Berättelser från hela världen

På eftermiddagarna under Berättarnas Torg, innan kvällens första berättare trollband oss, kunde vi springa på några Vandrande Berättare i gränderna. De var på väg till ett kafé för att fika, berätta för varandra, och intressera andra gäster att delta. Berättarna hade nyligen berättat på anda kaféer i city, och hade avslutat föreningens berättarkurs för nyanlända i juni

Vårens berättarkurs

Vid avslutningen i juni blev det en överraskande föreställning med berättelser, som kursdeltagarna översatt från sina modersmål, spanska, ryska, arabiska och persiska. Berättelserna byggde på människans vilja att påverka skeenden till en bättre värld, så som det berättas, i skrämmande legender, sagor om moral, kloka kvinnor, och om kärlek, om att hålla fast vid att kärlek har kraft att förändra. Evenemanget avrundades med gemensamma diskussioner om latinamerikanska berättelser, syriska historieberättare, och berättandets kraft att skapa möten mellan människor.

Serveh, Rim, Debora, Ilaha, och Paola

Läs mer http://www.berattarnatet.se/2017/06/berattelser-fran-hela-varlden/

Höstens berättarkurs

Under höstterminen gick en ny grupp föreningens berättarkurs. Fyra av dem höll en stark föreställning 7 november på ABF/SFI Stockholm. Vi fick höra en spännande och kuslig saga, sedan om förtryck, instängdhet och avundsjuka i Bernarda Albas hus. Om liv och lek i en barndomsberättelse från Thailand, och vi lyssnade på en fabel – först på svenska, sedan på spanska. För visst är det väl så att en fjäril och en sparv kan flyga till solen?

Sandra, Charinthip, Luz och Susan

Läs mer http://berattarnat-ost.se/2017-11-avslutning/

Arrangör av berättarkursernas föreställningar: Berättarnätet Öst med stöd av Stockholms stad i samarbete med ABF Stockholm / Komvux & SFI City.

Berättargruppen Caradonna

I början av juni framförde berättargruppen Caradonna, sina berättelser från hela världen, på Restaurang Cirkeln. Efteråt diskuterade de innehållet i berättelserna tillsamman med publiken. För de flesta som lyssnade, var det första gången de hörde muntliga berättelser framföras inför publik. Men tillsammans diskuterade, lyssnarna och berättarna, både svårigheter och behov av muntligt berättande i en uppkopplad och digitaliserad värld.

Jun, Majd, Karin, Su och Claire

Läs mer http://www.berattarnatet.se/2017/06/berattelser-fran-hela-varlden/

Hör av dig!

Är det något du vill diskutera med föreningens styrelse, en ny idé eller något du vill ändra på, tveka inte att kontakta oss på http://berattarnat-ost.se/ klicka på ”Kontakta oss”.

Med hälsningar

Karin Hultenheim

Ordförande