Årets svenska mästerskap i Berättarslam, en lekfull tävling i muntligt berättande, arrangerades i Landskrona den 28 september. Reglerna är desamma som i Poetry slam med domare som utses i publiken. Sex tävlande från hela landet ställde upp i finalen dit de kvalificerat sig genom att vinna respektive regionalt mästerskap på hemmaplan. Tävlingen arrangerades för åttonde gången med följande startfält:

Karin Ferry, Umeå

Anders Sandkvist, Delsbo.

Jörgen Bodner, Stockholm,

Gunnar Bergman, Norrköping,

Pelle Olsson, Klavreström

Lena Kronkvist, Lund.

Efter en inledande omgång med varsin historia fick Karin Ferry, Lena Kronkvist och Pelle Olsson de högsta poängen och gick till slutomgången. Där lyckades Pelle Olsson bäst med en historia om sitt tidigare liv som lejon och varför han sedan återföddes till en mycket lugnare och ofarligare tillvaro i en svensk småstad.

Pelle Olsson blev därmed svensk mästare i berättande för tredje gången. Karin Ferry blev tvåa. Olsson har tidigare även vunnit de Nordiska Mästerskapen två gånger. Något NM har dock inte arrangerades de två senaste åren.

”Det gäller att ha lagom långa och helst humoristiska berättelser som överraskar publiken och domarna”, säger segraren.

Och hur förbereder man sig när man tävlar i berättande?

”Genom att repetera sina historier många gånger, och med klockan i hand så att man inte drar över den stipulerade tiden som är 15 minuter för båda historier. Det är ungefär som i vilken idrott som helst.”

Årets Berättarslam arrangeras av Berättarnätet Sverige www.berattarnatet.se

Berättarklubben i Landskrona och Skånska berättare  med ekonomiskt stöd av Landskorna kommun samt Kulturrådet.

Mer info:

Tävlingsledare: Sven Hansson storysven@telia.com 0707-95 88 86

Pelle Olsson: pelle.olsson52@gmail.com

www.pelleolsson.se  (här finns även pressbilder)

076-212 67 89