Karin Lundengård från Norrköping blev svensk mästare i BerättarSlam 2022. Tävlingen avgjordes på Stockholms stadsmuseum den 8 oktober. Karin deltog med 2 berättelser. Den första som handlade om hajens gap på Hawaii var så bra att den tog henne till final. Där var hennes berättelse om den pirrande oönskade presenten så lysande att hon vann överlägset.

Deltagarna i SM i berättarslam 2022
Kiriaki, Irene, Jörgen, Karin L., Gösta, Gunnel, Lotta och Karin F.

Det Svenska Mästerskapet i BerättarSlam, numer i regi av Berättarnätet Öst, återkom efter pandemiuppehållet. Biljetterna var slutsålda veckan innan och extra stolar fick ställas ut. Stämningen var hög och de ur publiken som utgjorde domarna fick en grannlaga uppgift att bedöma rätt. Skulle det vara 6.3 eller 6,4 i poäng för berättelsen? De fem domarna angav sina röster, den högsta och den lägsta poängen ströks och de tre övriga adderades vilket gav berättaren sin totala poäng.

Innan det svenska mästerskapet startade berättade Kiriaki en så kallad kalibreringshistoria, en saga om den olyckliga pojken. Anledningen till ordet kalibrering är att domarna ska få öva sig en omgång innan tävlingen startar.

De tävlande hade alla kommit etta eller tvåa i respektive regionfinal. Vi fick höra berättelser om en biltur med Roger Moore i de norrländska skogarna på sextiotalet, hur man avtalar med stora råttor att de inte ska bo i ladugården, om semesterresan som gick käpprätt åt helsike, en allvarligare berättelse om dödshjälp, den handlingskraftiga damen på mobiletten i Paris 1977 och lösögonfransar i den unge mannens soppa.

Domarnas beslut gjorde att Jörgen, Karin L och Gösta gick till final. Där berättade Jörgen om livet som felvänd i mammans mage och Gösta om att bli pilbågsbeskjuten av urbefolkningen på Nya Guinea. Samt Karin L om den oönskade pirrande presenten. En berättelse som var vinnande.

Vi tackar samtliga deltagare och volontärer för strålande förberedelser och genomförande. Särskilt tackar vi Anders Holmberg och Margareta Lindvall Rolfhamre som varit projektledare för hela evenemanget.

Arrangör var Berättarnätet-Öst i samarbete med Stadsmuseet i Stockholm. Ett stort tack till Kulturrådet som bidragit med pengar.

Inspelningar av de flesta berättelserna kan du se här på vår YouTube-kanal:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLVOLDk2oc4IbIf3YgnUIhynXcbAO_wRDb

De tävlande var

  • Karin Ferry och Lotta Nilsson från Umeå
  • Gösta Elmquist från Flen
  • Gunnel Sundström och Karin Lundengård från Norrköping
  • Irene Karlbom Häll och Jörgen Bodner från Stockholm
  • Kalibreringsberättare var Kiriaki Christoforidis från Göteborg