Salen

Johan Theodorsson var presentatör under kvällen. – Foto: Jörgen Bodner

BNÖ firade Världsberättardagen 2013 med berättande i 3 timmar på Stockholms stadsmuseum. Det kom 60 lyssnare till Tessinsalen. Några kom och gick men det var en ökande skara som säkert hade velat se mer av de fantastiska historierna på tema ”Öde och lycka”. Berättareftermiddagen var uppdelad i tre pass på en timme med 4-5 berättare i varje. Mellan varje pass följde diplomutdelning där varje berättare som tack får en hedersgåva – att stå för plantering av 20 mangoplantor i Indien. Johan Theodorsson är presentatör och leder kvällen. Han börjar med en historia från Indien om mannen som nästan hade allt men tappade det på ett ögonblick. Vilket öde att bli av med sin lycka i ett fingerknäpp.

IMG_4033

Ronith Koerner, Kerttu Jokela, Eva Graus, Harleen Kalkat och Matts Heijbel

Mats Heijbel berättar om en resa med Finlandsbåten vid början av kriget. Om ett möte och kärlek, hans föräldrar. Om Corporate storytelling. Företagsberättelser. Eva Graus bjuder på en afrikansk saga, Spindelman och Tarantella. Kerttu Jokela berättar om en Gubbe och en gumma, 4 barn. Om pokaler rättvisa och en resa. Ronit Koerner fortsätter med en Berättelse om Kalifen i Bagdad. Och Winston Churchill. Harleen Kalkat berättar om sitt liv som skådespelare, speciellt en premiär , en föreställning för ungdomar. Ett möte med en ung publik och berättande och berättelser som ger kontakt och öppenhet.

IMG_4075

John Edward, Bosse Almén, Marianne Engström, Björn Söderbäck och Kerstin Reinholdsson

Björn Söderbäck ger oss en historia om en liten liten gumma och en katt som sprang. Marianne Engström delar med sig av en historia om en pojke som bjuder sin familj på sitt eget kött. Kerstin levererar en berättelse om ett träd som borde böja sig. Bosse Almén berättar om när han var 13år, blev intresserad av lilla bleka Bodil och förklarar sin kärlek. Och hur det blev. John Edward letar efter en berättelse. Kanske en dröm eller en efter döden upplevelse.

Johan Theodorsson, Viktor Friberg, Sara Eriksson och Pelle Olsson - Foto: Kerttu Jokela

Johan Theodorsson, Viktor Friberg, Sara Eriksson och Pelle Olsson – Foto: Kerttu Jokela

Pelle Olsson berättar om att lyckan vore att bli idrottsstjärna men ödet var att talangen saknades. Deltar sedan i ett hemigt experiment med gummiband. Springer Stockholm Marathon. Viktor Friberg berättar en saga om ett hjältedåd och mirakel. Över Riddarfjärden. Sara Eriksson berättar om en promenad längs strandkanten Englands sydkust.Hittar en skräcködla. Johan Theodorsson avslutar men Mästertjuven i Daniel Mordens tappning. Om en begravning i England av ett gammal par som frusit ihjäl. En droska kommer dragen av fyra svarta hästar. En man kliver ur droskan helt klädd i svart.

Text: Johan Theodorsson och Jörgen Bodner

Foto: Johan Theodorsson där annat ej anges

Fler bilder finns på följande länk.

IMG_4049

Marianne Engström underhöll på Världsberättardagen 2013