Den 6-7 oktober höll Berättarnätet Sverige möte i Karlskrona. En del var SM i berättarslam, som leddes av Jörgen Bodner. Jörgen rapporterar här:

Finalister: Anders Holmberg, Laurina Bergqvist och Michael Helgesson.
Foto: Joakim Larnö

Berättarkafé och medlemsmöte

Den 6:e oktober hölls BNS-möte på Biblioteket följt av gemensam middag och senare på kvällen ett Berättarcafé, vilket besöktes av 25 entusiastiska personer.

Mötet under dagen var givande och avhandlade bl.a. att BNS vill närma oss till Sveriges Kulturskolor.  Det planerades för att presentera vårt intresse för att komma in i Kulturskolan och sprida kunskap och färdigheter om det våra föreningar verkar för: Muntlig berättarkonst. BNS riktlinjer för kommande årets verksamhet, placering och agenda för nästa årsmöte i vår. Uppe i norr, Ammarnäs!

De tillresta representanterna för olika föreningar landet runt berättade om sina olika inriktningar och verksamheter. Arrangemangen denna helg drevs av lokala föreningen ”Berättelser under Eken” tillsammans med BNS styrelse. Med stöd av Karlskrona Kultur och Fritidsnämnd, Stadsbiblioteket och Kulturkompaniet.

Lördagseftermiddagen inleddes på Konsthallen med att Meg Nörgård ifrån Sagomuséet i Ljungby berättade om verksamheten där och om nomineringen till att vara utsedd av UNESCO företräda ett immateriellt världskulturarv.

SM i Berättarslam 2017

Berättarslams-SM var det 13:e i ordningen, lett av Jörgen Bodner från BNÖ och Anna Ljunquist ifrån föreningen Ägir i Malmö. 6 tävlande deltog:

  • Anders Holmberg som vann i Stockholm under kulturnatten i våras,
  • Jonas Persson som hör till BNÖ även han, men vann i Ljungby under festivalen i somras.
  • Karin Ferry ifrån Umeå,
  • Ann-Margret Tengblad från Norrköping
  • Laurina Bergqvist från Skåne.
  • Michael Helgesson från Karlskrona

Michael hade inte vunnit något än eftersom Blekinge inte har haft någon regionaltävling. BNS ville trots detta tillgodose föreningens intresse av att ändå delta. Detta gjorde Michael med den äran, gick till final och var nära att komma två i tävlingen men rasade sedan tillbaka i poängbedömningen då han fick ett tidsavdrag på 13 poäng. Det lönar sig alltså att hålla sig inom tidsramarna!

Segrade gjorde Anders Holmberg från BNÖ med god marginal med en historia om att krypa under bordet i samband med personalmöte. Man ber att få gratulera!

Jörgen Bodner