Klicka på läs mer nedan så får du en historik över de senaste åren.

 


 

070321 Regionalt BerättarSlam

Utmanarna:

Övre raden: Karin Wästfeldt, Jörgen Bodner, Rebecka Bodemar, Peter Hagberg
Nedre raden: Catarina Abelli, Göran Hemberg, Helen Dejke, Pelle Olsson

och funktionärerna:

Marina Granlund, kalibreringshistoria, Anders Holmberg, ceremonimästare,
Alf Engström, tidtagare

Det var vårdagjämning, Persiskt nyår, Världsberättardag och regionalt mästarskap i BerättarSlam med Anders Holmberg från Borås som ceremonimästare. Han fick snabbt med sig publiken och utsåg bland dem en lekmannajury á la konståkning. När de fått ordning på sina pärmar med domarsiffror, kalibrerade de in sig på Marina Granlunds berättelse om Spelmannen och demonerna.

Catarina Abelli var först ut med sin historia om Ormen i Borgsjö. Hon övertrumfades av Rebecka Bodemars klassiker om De två tomaterna. Göran Hemberg hamnade i täten med ramsan om Den Lilla katten trots att Karin Wästfeldt levandegjorde hela den indiska gudavärlden med berättelsen om Ganesha.
Efter en kort paus sopade Pelle Olsson golvet rent med en Strömminghistoria som rev ned kvällens största skrattsalvor. Peter Hagbergs dilemmahistoria Vem är mest omöjlig? och Helen Dejkes Vad far gör är alltid det rätta knep många poäng. Men Helen hamnade två tiondels poäng från en finalplats när Jörgen Bodner visslade förbi med Kungen och liket. Den tog 14 minuter och 1 sekund, så han hade inte gjort det lätt för sig med bara 59 sekunder tillgodo för sin finalhistoria.
Vid finalen mellan Pelle, Göran och Jörgen hamnade tidtagaren Alf Engström i rampljuset: att Jörgen skulle få tidsöverdrag var väntat. Men att Göran också höll på för länge trots att han nästan hade 10 minuter på sig, kom som en överraskning inte minst för honom själv.

Pelle vann välförtjänt: marginalen var så bred att de andras poängavdrag varken gjorde till eller från. Med en rörande glimt av sin gamla mamma tackade han publiken för att den ännu en gång bekräftat att det visst går att göra det omöjliga – tävla i muntligt berättande – bara man gör det med glimten i ögat. Göran Hemberg

061021 SM i BerättarSlam

BerättarSlam under Fabulafestivalen

Lördagen den 21 okt drabbade 6 regionmästare samman på ABF-huset i Stockholm. Karin Ferry, Anders Granström, Ida Junker, Anders Sandqvist, Meg Johnsson & Ulf Ärnström kämpade om titeln som svensk mästare.

Anders Granström vann!
Hans segrarhistoria på temat hur man skall önska när man får en ande i flaskan, drog ner stormande applåder. Den fick han 28,1 poäng för. På andra plats kom Ida Junker med 26,2 poäng. Trea blev Karin Ferry med 22,6 poäng.
Här lämnar ceremonimästaren Göran Hemberg över ordet till Anders för en segrarhistoria.
BerättarSlam är en lekfull tävling i muntligt berättande, där publiken har en viktig roll. Domarna utses bland åhörarna och poängbedömer á la konståkning. Minsta tidsöverdrag ger minuspoäng. Berättaren behöver ha lika mycket humor och hjärta som talang och list.