Oj, vilket drag det var under Berättarnätet Östs helkväll under Stockholms kulturnatt! Det sex timmar långa programmet på Teater Pero hade fullsatta salonger nästan hela tiden.  Scrolla ner för mer bilder och en liten video!

– Fantastiskt roligt, tyckte kvällens berättargeneral Jörgen Bodner och alla vi som hjälpte till på scen och i kulisserna.

Berättargruppen Caradonna inledde kvällen

Det började med den internationella berättargruppen Caradonna. Inte en ledig sittplats på Lilla scenen när Karin presenterade Su Ye, Jun Wu, Claire Bleloch och Majd Salah Mahdi som framförde historier från sina hemländer. Men de berättade på sitt nya språk svenska.

Stockholmsmästerskapen i Berättarslam

Anders Holmberg – Stockholmsmästare i Berättarslam 2017

Sedan var det dags för Stockholmsmästerskapen i Berättarslam på Stora scenen inför 110 personer. Pelle Olsson var MC och assisterades av Marianne Engström. De sju tävlande var tydligt nervösa, men väl förberedda: Johan Theodorsson, Ida Junker, Marina Granlund, Agnes Rehn, Anders Holmberg, Jonas Persson och Jörgen Bodner – som samtidigt skötte ljuset, bildspelet och insläppet.

Vilken spännande tävling det blev! Poängen hamnade mellan 20,3 och 25,6 vilket är ovanligt tätt. Fjolårsmästaren Marina och två av de nyblivna medlemmarna Anders och Agnes gick till final.
Anders, som varit med länge i berättarvärlden i Göteborg och Borås, inledde med en härligt pinsam historia från ett arbete på ett ungdomshem. Den visade sig vara segerberättelsen. Agnes, den yngsta i startfältet men en säker scenberättare, kom tvåa med en historia om det fåfänga att försöka undvika döden. Marina avslutade finalomgången, men lyckades inte få tillräckligt många poäng.

Grattis Anders Holmberg. Du är Stockholmmästare!

Sant eller falskt – vem kan man lita på?

Nästa programpunkt Sant eller falskt leddes också av Pelle Olsson tillsammans med Johan Theodorsson. Göran Hemberg, Birgitta Edberg och Bosse Almén berättade två historier var. En var sann och en var påhittad. Publiken fick rösta med handuppräckning vad de trodde.

Göran Hemberg (Foto: Johan Theodorsson)

Göran inledde med diskbänksrealism om en tesil som förvandlades till ett decilitermått och en annan om hur hans teaterkarriär spolierades. Den senare historien var sann fast de flesta trodde tvärtom.
Bosse presenterade två personliga kärlekshistorier. Den ena handlade om Susanne där kärleksakten avbröts av en klockradio. Det var den sanna berättelsen. I den falska berättelsen var Anja huvudperson och Bosse råka

Bosse Almén (Foto: Johan Theodorsson)

de illa ut när han mötte före detta pojkvännen.
Birgitta var riktigt listig med två likartade berättelser om en skådespelerska som i första versionen gav upp sin karriär och slog sig ihop med sin biktfader och fick sju barn med honom och i den andra stannade hon kvar på teatern, besegrade sin elaka chef och blev mycket framgångsrik. De flesta (58 av 75 åhörare) trodde förstås att den historien var sann – och blev lurade av Birgitta som kunde utnämnas till ”Den bästa lögnaren”. En hederstitel för e

n berättare.

Kvällen avslutades med en spöktimme varpå nya åhörare strömmade in. Kanske 80 i salongen. På scenen Marianne

Birgitta Edberg (Foto: Johan Theodorsson)

Engström och hennes medberättare Marina Granlund, Karin Hultenheim och Björn Söderbäck. Här delades inga priser ut, men det var onekligen Björn som lyckades skrämma flest. Publiken på de nedersta raderna bokstavligen hoppade upp ur bänkarna han levererade det sista ordet. En perfekt illustration till berättandets kraft.

Pelle Olsson

 

För mera stämningsbilder, se den här korta videofilmen: