Per Helge Sörensen, Danmark – nordisk mästare!

 

Foto: Kerttu Jokela


Pelle Olsson
från Berättarnätet Öst blev trea i NM i berättarslam. Tvåa blev Stina Fagertun från Norge.
Här är Pelles rapport från tävlingen
 
Henrik Bergkvist och jag lyckades inte försvara Sveriges förstaplats i årets Nordiska mästerskap i berättarslam– eller storyslam de säger i grannländerna. Vi blev bara tvåa i landslagstävlingen efter Norge, fast vi besegrade ju Danmark, Finland och Island. Tävlingen som den här gången avgjordes i Oslo den 30 oktober var välarrangerad, spännande och kul för publiken. Tvåhundra personer lyssnare på oss i kulturhuset Blaa. Trots de lite galna förutsättningarna, med olika språk, vitt skilda typer av berättelser, och högljudda protester så fort domarna gav för låga poäng, blev det en gastkramande tävling.  
 
 
Vi tio berättare från fem länder blev väl omhändertagna av de norska värdarna och av kvällens cermonimästare Nils Petter Mörland. När den långa raden berättelser satte igång var publiken genast med på noterna. Det jublades åt det mesta och poängen tenderade att stiga allt eftersom tävlingen fortskred. Kanske hade Norge fördel av hemmaplan medan Finland och Island hade svårigheter att göra sig förstådda. Eftersom domarna arbetade i grupper fanns det förhoppningsvis tillräckliga språkkunskaper. Islänningen Ingi Hans Jónsson valde att berätta på sitt modersmål, men vissa översättningar, medan Jari Rossi från finska Lappland körde hela historien på finska. Isländskan Ragnheidur Thora Grimsdottir lyckades väldigt fint med sin skandinaviska och ledde tävlingen till en början.
 
Svenske mästaren Henrik Bergkvist hade möjligen en nackdel att han gick ut så tidigt. Han var i strålande form och fick höga poäng, men det fick även flera andra. Jag hade tur som var siste berättare i första omgången. Det var en härligt känsla att stå inför havet av entusiastiska lyssnare nedanför scenen. 28,2 poäng för min story om hur jag förvandlades till en surströmming. Kvällens hittills bästa notering och det högsta jag någonsin fått under ett berättarslam.
 
Med gott självförtroende kunde jag inleda finalomgången mot mina två medtävlare. Min andra historia var kanske lite svagare och när dansken Per Helge Sörensen levererade sitt barndomsminne om sin tid som Ninja-man var det bara att kapitulera. En fantastisk historia vilket också domarna tyckte. 29,9 poäng! Stina Fagertun från Nordnorge, iklädd samedräkt, gjorde ett elegant försök att överträffa honom med en rimmad erotisk dikt med sång och dans. En fin show som räckte till andraplatsen efter den nya nordiska mästaren Per Helge Sörensen. Trots inflationen i domar-poängen var han utan tvekan kvällens bäste berättare.

 
 

Text: Pelle Olsson – Bilder: Kerttu Jokela