Henrik Bergkvist vann berättar-SM

Årets  SM i berättarslam arrangerades under Ljungby berättarfestival 13 juni. Det blev som vanligt en spännande och underhållande tävling. Glädjande, men också nervöst för de äldre deltagarna var att så många unga hade kvalificerat sig.

 
Det var nära att ytterligare en  riktigt ung berättare hade tagit plats i finalfältet. 15-årige BNÖ-medlemmen Sibon Kabir får till sina historier allt bättre och var bara några tiondelar efter BNÖ-ordföranden Pelle Olsson som vann Wild Card dagen innan. Därmed tog Pelle den sista platsen i finalen.
Milica Gardasevic, Sundsvall, inledde tävlingen. Hon är bara 14 år och redan en imponerande scenpersonlighet. Det räckte inte den här gången, men snart kommer hon att vara en fullfjädrad berättare. De något äldre Emmy Axelsson och Maja Andersson var också väldigt säkra i sitt berättande utan att lyckas gå vidare i tävlingen. Inte heller Umeå-berättaren Karin Ferry klarade sig vidare med sin, som vanligt, underhållande livsberättelse. Högsta poängen i första omgången fick Henrik Bergkvist från Hässleholm för sin historia om en skånsk lantbrukare som tog livet av hjälplösa storstadsbor under dyra överlevnadskurser i en lagerbyggnad på gården. Även Pelle Olsson och Viktor Friberg, som vann uttagningen i Stockholm fick tillräckligt höga poäng för att få vara med i
slutomgången.



 

De både herrarna från BNÖ kunde dock inte klara av skåningen Henrik Bergkvist. I andra omgången vann han domarnas och publikens hjärta med en vacker historia om tonårskärlek och blev därmed svensk mästare. Pelle Olsson kom tvåa med sitt barndomsminne om enarmade Leffe. Viktor Friberg tog tredjeplatsen med en berättelse om hur han rövade bort en expedit från Systembolaget  vid Odenplan.
– En välförtjänt seger, säger Pelle. Henrik är ny som muntlig berättare men det märktes att han är van att så på scen. Hans historier slog alla med häpnad, och mig också.
Henrik och Pelle utgör nu svenska berättarlandslaget som ska tävla i de nordiska mästerskapen i Oslo senare i höst.

                                                     Av Pelle Olsson  foton av Kerttu Jokela