Berättat av vår finaldeltagare Pelle Olsson:

SM-finalen i Berättarslam, som avgjordes den 14 juni under berättarfestivalen i Ljungby, var otäckt spännande. Vi nio som skulle tävla var lika nervösa som vi var laddade.
Jag fick en tvåa på min lapp när vi drog turordningen och valde att börja med historien om kirurgen Klas Gustavsson som fiskade upp en golfboll ur ändan på en patient. Eftersom den inte kom ut den naturliga vägen tog han den från andra hållet, via munnen genom hela magtarm-systemet. Det blev en kanonstart för mig som fick hela 26,4 poäng. Strax slog Sara Arambula från Lund till med en fantastisk skröna från Hässleholm av alla platser. Urtråkige Bengt blir uppraggad på krogen av ett bombnedslag till kvinna. Han kan knappt tro att det är sant när hon följer med honom hem. Tyvärr har hon inte ärliga avsikter utan lurar ut honom genom fönstret hängande från fjärde våningen i en bogserlina med en toalettborste i munnen som ska föreställa en ros. Vilken glöd Sara hade när hon berättade! Hon fick 25,7 poäng.
Anders Sandkvist som blev nästa berättare hamnade i skuggan, trots rutiner från samtliga fyra SM-finaler. Han förlorade antagligen poäng på att köra samma historia som förra året.
Men sen kom årets rookie i berättarslam, 18-årige Wiqtor Ådahl från Sundsvall, och intog scenen och publiken med en härlig berättelse om en macka som ramlade i golvet med smöret uppåt. Det var, tror jag, inte i första hand historien som gav de höga poängen, 25,3, utan Wiqtors charm och berättarglädje.
Det var över huvud taget ett mycket starkt startfält. Till exempel Meg Johnson och Love Ersare som missade finalomgången med några tiondelar.
Så kom slutstriden och nu hade jag fördelen att gå ut sist. Wiqtor började med en historia om en gammal man och en yngling som jämförde sina hjärtan. Nja, lite svagare än hans första historia tänkte jag förhoppningsfullt, men återigen var det hans sätt att berätta, hans blick, hans publikkontakt som lyfte berättelsen. Jag var förstås en dålig lyssnare för jag ville inte bli hänförd av en konkurrent. Poängen blev 24,8.
Därefter Sara med en ny egenkomponerad story. Denna gång om sin morfar som spökade på kyrkogården, av misstag, och skrämde bort både en vedtjuv och distriktssköterskan Suverän historia, suveränt berättad. Särskilt minns jag den tjocka sjuksköterskans flykt med cykeln. 26,1 poäng
Jag tänkte ändå att det skulle gå vägen när jag ställde mig framför publiken – och framför domarna.
Det kändes bra när jag drog min livshistoria som berättare där staden Bollnäs och gaffeltruckar och barnafödande spelade en återkommande roll. Har berättat detta så många gånger. Det var nog det som var felet. Jag märkte det inte själv, men jag tror att jag tappade lite tempo och nerv, och växlade över till autopiloten. Poängen blev 24,6.
Summa summarum. Sara Arambula blev svensk mästare, Wiqtor Ådahl kom tvåa och jag blev bara trea och missade platsen i svenska berättarlandslaget.
Först var jag besviken, men tre dagar senare när jag skriver det här är jag istället stolt att placera mig så högt i detta kvalificerade berättarsällskap.
Pelle Olsson