Pelle  Bosse  Marianne    foto: Kerttu Jokela
För att läsa slutrapport och se annat material ifrån årets berätteri – klicka på läs mer.
Slutrapport
Hej alla berättare!
Berättarnas torg är slut för i år. Tack alla ni som var med och tack till våra bidragsgivare!
I år har vi slagit alla tidigare publikrekord med råge. Det beror säkert både på det långsiktiga arbetet att göra arrangemanget mer känt för allmäheten och att kvalitén på föreställningarna har stigit i samma takt som publiksiffrorna har gjort det.
Genom det generösa stödet från Stockholms kulturförvaltning och ABF Stockholm har vi haft råd att bjuda in fler färgstarka berättare från andra delar av landet. I år sex personer från Umeå i norr och Rydebäck, Skåne i söder som kompletterad de åtta berättarna från Berättarnätet Öst. Och genom  lånet av lokalerna och stolar på Mäster Olofsgården har vi kunnat  erbjuda åhörarna fler sittplatser. Ändå har de 95 platserna på torget inte alls räckt. Folk har hängt mot husväggarna, suttit på trottoarerna, tagit med sig egna stolar eller bara blivit stående – häpet lyssnande – mitt på gatan.

Första sommaren vi körde Berättarnas torg, 2003, var publikgenomsnittet cirka 40. Siffran har sedan stigit för varje år. Förra året var den  76 och i år häpnadsväckande drygt 108 per föreställning. Lägsta publiksiffra var 64, den högsta 151. Betänk då att  under der första veckan kom 90 i genomsnitt och eftersom dessa berättare gjorde så bra ifrån sig lockades ännu fler under den andra veckan; 127 i medeltal per kväll.

Eventuellt har vädergudarna varit på vår sida. De elva första dagarna var det soligt hela dagarna och inte en gnutta regn. Å andra sidan när regnet öste ner på eftermiddagarna de två följande dagarna kom det ändå mycket folk på kvällen trots mörk himmel. Och under sista kvällen när det bara var 16 grader presterade Marianne Engström och Alf Engström en härlig avskedsföreställning för nästan 130 personer.

Vi har också haft bättre draghjälp från medierna den här sommaren. Den 23 juni skrev Svenska Dagbladet en artikel där Love Ersare och Bosse Almén intervjuades och Göran Hemberg omnämndes. 29 juni hade Lars Epstein på DN.se en positiv blogg med fina bilder av Kerstin Thuresson och Anders Sandkvist. Dagen därpå intervjuades Pelle Olsson och Britt-Inger Nilsson i direktsädning i Radio Stockholm och 2 juli spelade Tyresö lokalradio in Bosse Alméns och Bertil Bragbys berättelser.

En fortsatt skön sommar
önskar stolbärarna och arrangörerna
Pelle Olsson, Marianne Engström, Bosse Almén, Kerttu Jokela

För att se hela affischen – framsidan – klicka här!
För att se hela affischens baksida med berättarinformation – klicka här!
Vill du se bilder ifrån tisdagen den 23e – klicka här!